Vad är hormonstörande ämnen?
Hormonsystemet är en finstämd mekanism som styr livsviktiga funktioner i kroppen, från tillväxt och utveckling till reproduktion och ämnesomsättning. Kemikalier som kallas hormonstörande ämnen (HSA) kan rubba denna balans och orsaka allvarliga hälsoproblem. Dessa ämnen fungerar genom att efterlikna, blockera eller på annat sätt påverka kroppens naturliga hormoner, och de återfinns i en mängd vardagsprodukter som kosmetika, rengöringsmedel, plast, bekämpningsmedel och livsmedel.
Hormonstörande ämnen utgör en särskild risk för barn och gravida kvinnor, eftersom de kan störa den känsliga utvecklingen av foster och spädbarn. Exponering för HSA har kopplats till reproduktionsstörningar såsom nedsatt fertilitet, missfall och för tidig pubertet. Dessutom kan dessa ämnen störa fostrets utveckling och leda till medfödda missbildningar, neurologiska problem och andra utvecklingsstörningar. Forskning har även visat att vissa HSA kan öka risken för hormonrelaterade cancerformer som bröst- och prostatacancer, samt påverka ämnesomsättningen och bidra till fetma och diabetes. Immunförsvaret kan också påverkas negativt, vilket ökar risken för infektioner och autoimmuna sjukdomar.
Vi exponeras för hormonstörande ämnen från många olika källor i vår vardag. Exempelvis kan parabener, ftalater och vissa UV-filter finnas i kosmetika och personliga hygienprodukter. Bisfenol A (BPA) och ftalater är vanliga mjukgörare i plast som kan läcka ut i livsmedel och drycker. Vissa bekämpningsmedel innehåller HSA som sprids i miljön och förorenar livsmedel och vatten. Även livsmedel som förpackats i plast eller förorenats av bekämpningsmedel kan innehålla dessa ämnen, liksom vissa rengöringsmedel.
För att minska exponeringen för hormonstörande ämnen är det viktigt att läsa innehållsförteckningen på produkter och undvika de som innehåller kända HSA. Att välja ekologiska livsmedel och undvika plastförpackningar är också bra åtgärder. Naturliga rengöringsmedel är ett bättre alternativ än de som innehåller starka kemikalier, och kosmetika och personliga hygienprodukter märkta "hormonstörande-fria" bör föredras. Undvik att värma mat i plastbehållare och var extra försiktig med barn och gravida kvinnor.
Forskningen om hormonstörande ämnen fortsätter, och det finns fortfarande mycket att lära. Många länder och organisationer arbetar med att reglera användningen av dessa ämnen och öka medvetenheten om deras faror. Genom att vara medvetna och göra informerade val kan vi minska vår exponering och skydda vår hälsa och framtida generationer.